Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

8.3.15

Lapalmalainen vuohi

Tämän vuohen tapaa kaikkialla La Palman saarella. 
 
Se on alkuperältään selvästi esi-espanjalainen. Syynä voi olla se, että nämä vuohet elivät saaren keskustassa sijaitsevan Calderan alueella aina  viime vuosisadalle. Ne ovat erittäin sopeutuneet tähän jyrkkärinteiseen eliympäristöönsä.

Enimmäkseen vuohen turkki on väriltään punaruskea. Muitakin värejä esiintyy. Vuohen pää on pieni samoin kuin sen kaviot. 
 
Lapalamalainen vuohipukki El Carretonissa
Sarvet, erityisesti vuohipukilla, ovat avoimet sivuille. Vuohipukilla on myös parta

La Palman vuohien maito on korkealaatuista. Vuohen ohutnahkaiset  tissit sijatsevat lähekkäin. Vuohinaaraan tiineysaika on 5 kuukautta. Sen vastasyntynyt kili - baifo – painaa syntymähetkellä noin  3,77 kg.


Vuohi syö mm. kuivattua sinimailasta, maissin ja muiden viljelysvien olkia ja tähteitä ja valkovihman (escobón) lehtiä ja oksia.

La Palman vuohet liikkuvat  laitumillaan yleensä  60-100 kappaletta käsittävissä parvissa

(Tiedot El Carretonin tauluilta)

Maaliskuu 2015, ©Gracia Penttinen

Inga kommentarer: